Myopie Management

Bijziendheid of myopie en kinderen

Steeds meer kinderen worden bijziend. Zeker in onze digitale leefomgeving, met veel nabijwerk en weinig tijd om buiten te spelen, worden we hier elk jaar meer mee geconfronteerd. De uitdaging voor de toekomst is om de bijziendheid actief af te remmen. Dit kan d.m.v. medicamenteuze behandeling of contactlenzen.

Specifieke contactlensontwerpen en orthokeratologie (nachtlenzen) bieden momenteel de beste opties als correctie om de progressie van myopie te vertragen. Zelf kan je ook een aantal kijkregels in acht nemen.

Wat is myopie?

Bijziendheid (myopie) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Momenteel wordt geschat dat bijziendheid 30% van de wereldbevolking treft, en dit aantal zal naar verwachting tegen 2050 bijna 50% bedragen.

Bijziendheid

Bij myopie valt het brandpunt van de lichtstralen die in het oog schijnen vóór het netvlies in plaats van op het netvlies. Dit zorgt voor een wazig beeld in de verte wat is op te lossen met een negatieve correctie. Als de minsterkte wordt gecorrigeerd met een bril of normale contactlenzen valt het beeld in de periferie achter het netvlies. De aslengte van het oog neemt toe waardoor het zicht veraf nog minder wordt.

Als een kind al jong bijziend wordt, gaat de bijziendheid hard achteruit. De sterkste toename vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar oud. Deze groep loopt gevaar om hoog bijziend te worden met alle bijkomende complicaties van dien.

Wetenschappelijk onderzoek naar de exacte oorzaak van myopie is nog volop bezig. Wel zijn er reeds een aantal risicofactoren bewezen:

  • Genetische factor: Als een van de ouders bijziend is, heeft het kind 3x meer kans om ook bijziendheid te ontwikkelen, en als  beide ouders bijziend zijn, heeft het kind zelfs 6x meer kans.
  • Etniciteit:  Kinderen van Aziatische afkomst hebben meer kans op bijziendheid.
  • Leefpatroon:  Kinderen die weinig buiten spelen en veel op een smartphone, tablet of computerscherm kijken, hebben meer kans op bijziendheid.

Waarom myopie management (bijziendheid afremmen)?

Een hoge mate van bijziendheid staat direct in relatie tot het risico op oogaandoeningen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating. Het bestrijden van de toename van bijziendheid bij kinderen is dan ook van groot belang om zo de kans op ernstige oogproblemen in de toekomst te verkleinen. Er is nog geen geneesmiddel ontwikkeld om de progressie van myopie tegen te gaan. Er zijn wel een aantal methodes om de myopie af te remmen. Het leefpatroon heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen. Buiten spelen is erg belangrijk en moet gestimuleerd worden. Een goede tip om je ogen al wat meer rust te geven is de 20/20/20 regel. Na elke 20 minuten dichtbij werk kijk je best 20 seconden in de verte  (20m ver).

Twee wetenschappelijk bewezen methodes om de myopie te remmen zijn onder andere nachtlenzen en multifocale lenzen.

Nachtlenzen

De slimme, op maat gemaakte, contactlenzen speciaal voor myopie-controle, zijn Ortho-K lenzen of nachtlenzen. Ze werken als een soort beugel voor het oog. Je draagt de lenzen 's nachts tijdens je slaap. 's Ochtends doe je ze uit en zie je de hele dag scherp zónder bril of lenzen.

MiSight Daglenzen

MiSight® daglenzen hebben een speciaal optisch design dat zorgt voor een remming op de ontwikkeling van bijziendheid. Hoe meer dit geremd kan worden, hoe beter het is voor het toekomstige zicht van het kind. Naast dit speciale design werken MiSight® daglenzen net als gewone contactlenzen die zorgen voor scherp zicht.

Deze lenzen zijn altijd op maat gemaakt en kunnen niet via de webshop besteld worden.

Gelieve contact op te nemen om een afspraak te maken met één van onze optometristen.