Blepharitis: symptomen en behandeling

Wat is Blepharitis?

Blepharitis is een veelvoorkomende chronische oogaandoening die de oogleden en wimpers aantast. Dit leidt vaak tot droge ogen en vaak zelfs een permanente ontsteking van de oogleden.

Blepharitis wordt veroorzaakt door bacteriën op de ooglidranden. Deze bacteriën zorgen ervoor dat korstjes en vuiligheid zich ophopen rond je talgklieren, waardoor deze niet meer de nodige talg voor je traanvocht kunnen produceren. Dit heeft een negatief effect op je natuurlijke traanproductie, waardoor de bacteriën zich zullen blijven ontwikkelen en je in een vicieuze cirkel terecht kan komen. Zo kan Blepharitis ook tot meer ernstige aandoeningen leiden zoals meibomklierdysfunctie (verstopte of overproductieve talgklieren).

Symptomen van Blepharitis

De meeste mensen met blepharitis klagen van jeuk, irritatie, branderig gevoel, droge of juist tranende ogen. Ook andere symptomen zoals een ‘zandkorrel’ gevoel, afscheiding, rode ogen, overmatig knipperen, korstjes, wisselend zicht of dichtgekleefde oogleden ’s morgens  kunnen tekenen van blepharitis zijn.

Onze Blepharitis-behandeling

Bij Contactlens Studio hebben we een speciale behandeling om Blepharitis te verhelpen: de BlephEx-behandeling.

BlephEx is een behandeling voor blepharitis. Door middel van een snel draaiend borsteltje worden de bovenste en onderste oogleden intensief gereinigd.

Tijdens een BlephEx-behandeling reinigen we de bovenste en onderste oogleden en wimpers met een snel-draaiend borsteltje. Zo kunnen we de korstjes voor de talgklieren en de bacteriën op de ooglidranden verwijderen. Een volledige behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Resultaten na de BlephEx-behandeling

De symptomen moeten sterk afnemen en dit reeds snel na de behandeling. Blepharitis zal echter nooit geheel verdwijnen daar het een chronische ontsteking is. Daarom hou je na de BlephEx-behandeling ook een juiste ooglidhygiëne routine aan.

Meestal moet de behandeling na enkele maanden herhaald worden, afhankelijk van de ernst van de ontsteking.

Periodieke opvolging

Naast een goede hygiënische routine is het ook belangrijk om je blepharitis periodiek op te laten volgen. Zo kom je idealiter een paar keer per jaar langs voor een nieuwe BlephEx-behandeling, afhankelijk van de ernst van de Blepharitis. In de ergste gevallen sturen we je door naar de oogarts die eventueel gepaste medicatie kan voorschrijven.