Blepharitis of ooglid ontsteking: symptomen en behandeling

Wat is blepharitis?

Blepharitis is een veelvoorkomende chronische oogaandoening die de oogleden en wimpers aantast. Dit leidt vaak tot droge ogen en vaak zelfs een permanente ontsteking van de oogleden.

Wat is de oorzaak van blepharitis?

Blepharitis wordt veroorzaakt door bacteriën op de ooglidranden. Deze bacteriën zorgen ervoor dat korstjes en vuiligheid zich ophopen rond je talgklieren, waardoor deze niet meer de nodige talg voor je traanvocht kunnen produceren. Dit heeft een negatief effect op je natuurlijke traanproductie, waardoor de bacteriën zich zullen blijven ontwikkelen en je in een vicieuze cirkel terecht kan komen. Zo kan blepharitis ook tot meer ernstige aandoeningen leiden zoals meibomklierdysfunctie (verstopte of overproductieve talgklieren).

Video: oorzaken en behandelingen voor blepharitis in beeld

Hoe herken je blepharitis? Klachten & symptomen

De meeste mensen met blepharitis klagen van jeuk, irritatie, branderig gevoel, droge of juist tranende ogen. Ook andere symptomen zoals een ‘zandkorrel’ gevoel, afscheiding, rode ogen, overmatig knipperen, korstjes, wisselend zicht kunnen tekenen van blepharitis zijn. Vaak zijn de symptomen 's morgens het ergste, als de oogleden aan elkaar plakken.

Heb je enkel last van droge ogen (al dan niet door je contactlenzen) en herken je de andere symptomen van blepharitis niet? Bekijk dan zeker onze tips om droge ogen te behandelen.

Hoe behandel je blepharitis?

Om blepharitis te behandelen, is het noodzakelijk om de oogleden regelmatig te reinigen met hiervoor bestemde oogliddoekjes. Als deze niet (meer) volstaan) en om de ernstige symptomen meteen te bestrijden, hebben we bij Contactlens Studio een speciale behandeling om blepharitis te verhelpen: de BlephEx-behandeling.

Tijdens een BlephEx-behandeling reinigen we de bovenste en onderste oogleden en wimpers met een snel-draaiend borsteltje. Zo kunnen we de korstjes voor de talgklieren en de bacteriën op de ooglidranden verwijderen. Een volledige behandeling duurt ongeveer 15 minuten Een nabehandeling na 2 weken kan nodig zijn.

Resultaten na de behandeling

De symptomen van blepharitis moeten sterk afnemen en dit reeds snel na de behandeling. Blepharitis zal echter nooit geheel verdwijnen daar het een chronische ontsteking is. Daarom hou je na de BlephEx-behandeling ook een juiste ooglidhygiëne routine aan.

Meestal moet de behandeling na enkele maanden herhaald worden, afhankelijk van de ernst van de ontsteking.

Periodieke opvolging

Naast een goede hygiënische routine is het ook belangrijk om je Blefaritis periodiek op te laten volgen. Je hoeft hiervoor niet te wachten tot er (nieuwe) symptomen optreden.

Idealiter kom je een paar keer per jaar langs voor een nieuwe BlephEx-behandeling, afhankelijk van de ernst van de blepharitis. Wordt het na deze behandelingen nog niet beter? Dan sturen we je door naar de oogarts die eventueel gepaste medicatie kan voorschrijven.