Myopie management

Hoe bijziendheid bij kinderen voorkomen en afremmen

Myopie of bijziendheid is één van de meest voorkomende oogafwijkingen. Zeker in onze digitale leefomgeving, met veel nabijwerk en weinig tijd om buiten te spelen, worden we hier steeds meer mee geconfronteerd. De uitdaging voor de toekomst is om de bijziendheid actief af te remmen. Dit kan onder meer door medicamenteuze behandeling, contactlenzen of een combinatie van de twee.

Wat is myopie?

Mensen die last hebben van myopie of bijziendheid hebben een wazig of slecht zicht op langere afstanden en een ‘goed’ zicht op kortere afstanden. Dit komt omdat de lichtbundels die in de ogen binnenkomen niet recht op het netvlies samen vallen, maar al vóór het netvlies convergeren. Hoe verder het punt waar de lichtbundels convergeren (brandpunt) voor het netvlies valt, hoe waziger en slechter het vertezicht.

Zie je de video niet, gebruik onderstaande link:
Wat is myopie

Bijziendheid of myopie bij kinderen

Bijziendheid (myopie) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Momenteel wordt geschat dat bijziendheid 30% van de wereldbevolking treft en dit aantal zal naar verwachting tegen 2050 bijna 50% bedragen.

Aangezien myopie dus al op jonge leeftijd kan ontwikkelen, is het belangrijk om dit te voorkomen of tijdig te verhelpen. Als dit niet gebeurt, kan de myopie in de eerstvolgende jaren meteen sterk verergeren. Myopie neemt namelijk het sterkste toe tussen de leeftijden van 6 en 17 jaar. Zo kan het vertezicht al tijdens de jeugd stevig worden aangetast, met later alle mogelijke gevolgen van dien.

Wat kunnen oorzaken zijn?

Wetenschappelijk onderzoek naar de exacte oorzaak van myopie is nog volop bezig. Wel zijn er reeds een aantal risicofactoren bewezen:

  • Leeftijd : Hoe jonger het kind myoop wordt, hoe meer kans op hogere myopie
  • Genetische factor: als een van de ouders bijziend is, heeft het kind 3x meer kans om ook bijziendheid te ontwikkelen, en als beide ouders bijziend zijn, heeft het kind zelfs 6x meer kans.
  • Etniciteit:  kinderen van Aziatische afkomst hebben meer kans op bijziendheid.
  • Leefpatroon:  kinderen die weinig buiten spelen en veel op een smartphone tablet of computerscherm kijken, hebben meer kans op bijziendheid.

Zie je de video niet, gebruik onderstaande link:
Myopie: risico factoren

Waarom aan myopie management doen (bijziendheid afremmen)?

Een hoge mate van bijziendheid staat direct in relatie tot het risico op oogaandoeningen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating. Het bestrijden van de toename van bijziendheid bij kinderen is dan ook van groot belang om zo de kans op ernstige oogproblemen in de toekomst te verkleinen.

Onze oplossingen voor myopie

Er is nog geen geneesmiddel ontwikkeld om de progressie van myopie tegen te gaan. Er zijn wel een aantal methodes om de myopie af te remmen.

Nachtlenzen

De slimme, op maat gemaakte, contactlenzen speciaal voor myopie-controle, zijn Ortho-K lenzen of nachtlenzen. Ze werken als een soort beugel voor het oog. Je draagt de lenzen 's nachts tijdens je slaap. 's Ochtends doe je ze uit en zie je de hele dag scherp zónder bril of lenzen.

Meer info >

20/20/20 kijkregel

Het leefpatroon heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen. Buiten spelen is erg belangrijk en moet gestimuleerd worden. Een goede tip om je ogen al wat meer rust te geven is de 20/20/20 regel. Na elke 20 minuten dichtbij werk kijk je best 20 seconden in de verte (20m ver).

Door zo de focus van je ogen naar de verte te verleggen, verlicht je de belasting en intensiteit van het nabijzicht. Dit is een simpele maar uiterst effectieve methode om de start van myopie tegen te gaan.

Meer info >

Myopie management daglenzen

Myopie management daglenzen hebben een speciaal optisch design dat zorgt voor een remming op de ontwikkeling van bijziendheid. Hoe meer dit geremd kan worden, hoe beter het is voor het toekomstige zicht van het kind. Naast dit speciale design werken deze daglenzen net als gewone contactlenzen die zorgen voor scherp zicht.

Deze lenzen zijn altijd op maat gemaakt en kunnen niet via de webshop besteld worden. Contacteer ons gerust voor meer info of om een afspraak te maken met één van onze optometristen.