De 20-20-2 kijkregel

Vanaf het moment dat we opstaan tot het moment dat we gaan slapen zijn onze ogen intens bezig: informatie opnemen, verwerken, signalen sturen naar onze hersenen, etc.. Ook werken we vaak en te lang op lees- en computerafstand wat je ogen ervan weerhoudt om relax te blijven kijken. Daarom is het belangrijk om je ogen doorheen de dag de nodige rust en afwisseling te geven.

Na 20 minuten nabijwerk te hebben geleverd kan je best een pauze inlassen van 20 seconden en vervolgens zover mogelijk ( naar buiten) kijken. Voor kinderen is het aan te raden minstens 2 uur per dag buiten te zijn/spelen.  Daarom spreken we van de 20/20/2 kijkregel als geheugensteun. 

Wat is de 20-20-2 regel?

De 20-20-2 regel is een kijkregel die zegt dat je:

  • voor iedere 20 minuten nabijheidswerk of -gedrag,
  • een pauze neemt van 20 seconden door naar een ander punt of object te kijken
  • gedurende 2 u per dag zover mogelijk kijkt of voornamelijk voor kinderen: 2 u per dag buiten zijn/spelen. 

Door je ogen op deze manier wat meer rust en afwisseling te geven, belast je je ogen minder en zullen deze minder vermoeid aanvoelen. Hierdoor zal je scherper en productiever kunnen werken en handelen.

Waarom is deze regel nodig?

Voorkom bijziendheid

Hoewel het principe van de 20/20/2 regel heel simpel is, zijn de voordelen voor je ogen toch niet te onderschatten. Zo kan de 20/20/2 regel bv. helpen om de myopie of bijziendheid af te remmen. Deze veelvoorkomende oogafwijking kan namelijk ontwikkelen door te veel nabijwerk en/of -gedrag. Door dus simpelweg je ogen meer rust en afwisseling te geven, kan je de kans op myopie – of het verergeren van bestaande myopie – actief beperken.

Verhelp droge ogen

Daarnaast is de 20/20/2 regel ook effectief om droge ogen te voorkomen en verhelpen. Droge ogen zijn ook weer een mogelijk gevolg van te veel nabijwerk en/of -gedrag . Doordat je ogen te lang op één zaak moeten focussen, ga je automatisch minder knipperen en drogen je ogen sneller uit. Op lange termijn kan je hierdoor chronisch droge ogen krijgen met alle vervelende symptomen die daarmee gepaard gaan.

Houd je ogen gezond en je zicht scherp

Door gebruik te maken van de 20/20/2 regel kan je dus op een eenvoudige manier je ogen gezond houden. Maar toch is voor een optimale ooggezondheid vaak meer nodig.

Als je bv. al last hebt van myopie en/of droge ogen, kan je dit respectievelijk corrigeren en verhelpen met andere oplossingen. Eén van zulke oplossingen zijn goede contactlenzen, iets waar we je bij Contactlens Studio graag mee helpen.

Wat kan je nog doen?

Probeer deze simpele regels in te bouwen in je dagelijks leven. 

  • Buiten spelen
    Doordat kinderen te weinig buitenspelen en de hele dag achter een telefoon, tablet of boek zitten, lopen ze meer risico op bijziendheid. Breng minstens 2u buitenshuis door en verminder de tijd dat kinderen nabij taken uitvoeren. Het beste is dat je kind 2 uur per dag buiten speelt.
  • Buitenlicht
    Het buitenlicht is belangrijk, omdat buiten de stof dopamine in het oog wordt aangemaakt.  Hiervoor is nog verder onderzoek nodig.
  • Ben je in de groeileeftijd? Dan kan je ook zelf checken of  je meer kans maakt op een correctie voor ver met de myopia calculator.