Contactlenscontrole

Als het op je ogen aankomt kan je niets aan het toeval overlaten. Daarom is het ontzettend belangrijk om je ogen gezond en je zicht scherp te houden. Met een grondige oogmeting – specifiek voor lenzen – en een contactlenscontrole helpen wij je de ideale contactlenzen te vinden. Met het Servicepack geniet je bovendien van onbeperkte contactlenscontroles, waar we je op vaste tijdstippen via mail aan herinneren.

Lees hieronder meer over:

Sterkte van je ogen in functie van je lenzen

Een brilvoorschrift is vaak verschillend van een voorschrift voor lenzen. Tijdens een contactlenscontrole meten we eerst je huidige oogsterkte en de sterkte die je nodig hebt in functie van je (nieuwe) contactlenzen. Deze oogmeting is essentieel, ook wanneer je al een bril op sterkte draagt. Net omdat een lensvoorschrift vaak anders is dan een brilvoorschrift vraagt dit om een aparte meting.

Pasvorm van je lenzen

De standaardvorm van maand-, tweewekelijkse- en daglenzen kan verschillen. Na de controle kennen we jouw beste pasvorm. Voldoet een standaardvorm niet voor jouw oog, kunnen de lenzen op maat gemaakt worden.

Maatwerklenzen zijn er in vormstabiele (halfharde) en zachte materialen. Bepaalde oogvormen kunnen enkel maatwerklenzen dragen (zoals sclerale lenzen, keratoconus lenzen en iris painted lenzen). Sommige lenzen bestaan enkel in maatwerk (zoals vormstabiele lenzen en nachtlenzen).

Traankwaliteit

Nadat we de sterkte voor je contactlenzen hebben bepaald, meten we ook je traankwaliteit. Deze bepaalt de vochtigheid van je ogen en speelt een belangrijke rol in het comfortgevoel van je contactlenzen. Op basis van je traankwaliteit kunnen we aangepaste lenzen en vloeistoffen adviseren voor het beste comfort, alsook om geïrriteerde en droge ogen te voorkomen. Met een juiste lens kan je ook langer comfortabel lenzen dragen zodat je je, ook bij lange werktijden binnenshuis, beter kan blijven focussen tijdens de dag. 

Oogdruk

Tenslotte controleren we tijdens een oogmeting ook je oogdruk. Deze is ontzettend belangrijk voor het normaal functioneren van je oog. Indien we reeds tijdens de meting een abnormale oogdruk waarnemen, zullen we je ook meteen doorverwijzen naar een oogarts.

Het voorste oogsegment

Het voorste oogsegment omvat het zichtbare deel van je oog, m.a.w. het witte deel (sclera) en het gekleurde deel (cornea), de oogleden en wimperrand.  Het welzijn van het voorste oogsegment is cruciaal om comfortabel lenzen te dragen. Indien nodig, wordt hiervoor een behandelplan opgesteld zodat je ogen opnieuw in optimale conditie verkeren.

Hoe verloopt een contactlenscontrole?

Tijdens een controle in ons aanpascentrum in Antwerpen onderzoeken we alle elementen die bijdragen tot een optimaal draagcomfort:

  • De sterkte van je ogen
  • De pasvorm van je lenzen
  • De traankwaliteit
  • De oogdruk
  • Het voorste oogsegment

Als je ook last hebt van klachten, bespreken we dit ook en zoeken we samen naar een geschikte oplossing.

Waarom is een regelmatige contactlenscontrole belangrijk?

Verklein de kans op oogklachten

Om de gezondheid van je ogen en de kwaliteit van je zicht goed te onderhouden, is het belangrijk dat je je ogen genoeg laat controleren. Daarom adviseren wij om je ogen minstens één keer per jaar preventief te laten controleren.

Idealiter laat je je ogen zelfs meermaals per jaar controleren, zeker als je heel regelmatig je lenzen draagt of wanneer je gevoelige ogen hebt of wanneer je opmerkingen hebt over je zicht en/of je comfort. En natuurlijk ook wanneer je werk- of leefomstandigheden veranderen.  Vaak verlangen je ogen dan ook een aanpassing van lensmateriaal.

Vind nieuwe contactlenzen die beter bij je ogen passen

Een andere reden om je ogen regelmatig te laten controleren, is het feit dat de contactlenzenindustrie constant evolueert. Bijna jaarlijks komen nieuwe (en betere) contactlenzen op de markt zoals lenzen die meer zuurstof doorlaten, de ogen beter bevochtigen, een beter zicht geven, meer rust geven bij veel schermgebruik en langere comfortabele draagtijden bieden. Door af en toe op controle te komen, kan je oog- of contactlensspecialist je informeren over nieuwe contactlenzen en je helpen om eventueel over te schakelen.

contactlenscontrole

Veelgestelde vragen over een contactlenscontrole

Wat kost een oogmeting?

Een oogmeting is gratis als je klant bij ons bent en je geniet van alle voordelen van het Servicepack. Ben je nog geen klant? Dat is geen enkel probleem: maak gerust een afspraak en we beantwoorden al je vragen.

Doet een contactlenscontrole pijn?

Een oogmeting of een contactlenscontrole, daar voel je helemaal niets van. Er is tijdens de oogmeting namelijk ook geen rechtstreeks contact met de ogen. Tijdens zo’n meting meten onze optometristen de sterkte van je ogen met een automatisch meetapparaat, maar ook de druk van je ogen en de bolling van de lens wordt gemeten.

Mag ik mijn lenzen inhouden of moet ik deze uitdoen?

Heb je al contactlenzen? Dan hou je deze in tijdens de controle. We raden zelfs aan om deze minstens 4 uur voor de meting al te dragen, zodat de oogmeting zo nauwkeurig mogelijk verloopt en zodat we kunnen kijken hoe de lenzen op je ogen zijn gepositioneerd. Uiteraard zal je je lenzen moeten uitdoen tijdens het verloop van de controle. 

Hoe lang duurt de controle?

Een contactlenscontrole duurt niet zo lang: zo’n 20 tot 30 minuten.

Wat gebeurt er na de controle?

Draag je nog geen lenzen en is dit de eerste keer? Dan zal de contactlensspecialist op basis van de controle en jouw wensen een voorstel doen naar de beste lenzen voor jouw ogen.
Er wordt ook veel tijd uitgetrokken om je de lenzen zelf te leren op- en afzetten en onderhouden.
We maken meteen een vervolgafspraak om te de lenzen en de lenservaring te evalueren.  Dit is uiteraard inbegrepen in de controle.

Draag je al wel lenzen? Als alles voorspoedig gaat, hoef je niets te veranderen en kan je dezelfde bestelling herhalen. Het zou wel kunnen dat de contactlensspecialist je aanraadt om over te stappen van maandlenzen op tweewekelijkse lenzen of om ander lenzenvloeistof of zelfs hele andere lenzen te gebruiken. Dit advies gebeurt op basis van de controle en op eventueel veranderde situaties in jouw gezondheid of werk- en tijdsbesteding.

Samenvattend: vind de perfecte contactlenzen voor jouw ogen 

Tijdens een contactlenscontrole gaan we op zoek naar de ideale contactlenzen voor jouw ogen. Ze moeten je niet alleen een goed zicht verschaffen, ze moeten ook comfortabel zitten en compatibel zijn met jouw oogvorm en met je traankwaliteit.

Belangrijk is ook dat ze passen bij je levensstijl en je werkomgeving.  We gaan samen op zoek naar de juiste lenzen, het ideale vervangschema en de ideale manier van dragen zodat je steeds een optimaal comfort geniet.

Laat je ogen testen door onze optometristen

Wil je graag een betrouwbare oogmeting voor (nieuwe) contactlenzen op maat? Maak dan een afspraak in ons aanpascentrum in Antwerpen om je ogen grondig te laten testen. Onze specialisten gaan samen met jou op zoek naar de beste contactlenzen