Contactlenscontrole

Als het op je ogen aankomt kan je niets aan het toeval overlaten. Daarom is het ontzettend belangrijk om je ogen gezond en je zicht scherp te houden. Met een grondige oogmeting – specifiek voor lenzen – en een contactlenscontrole helpen wij je de ideale contactlenzen te vinden. Met het Servicepack geniet je bovendien van onbeperkte contactlenscontroles, waar we je op vaste tijdstippen via mail aan herinneren.

Lees hieronder meer over:

Video: contactlenscontrole uitgelegd in 2 minuten

Kom langs in onze winkel

Maak vrijblijvend een afspraak voor een contactlenscontrole en we vinden samen de beste contactlenzen voor jou, niet alleen in functie van je ogen maar ook in functie van je manier van werken en leven.

Waarom is een regelmatige contactlenscontrole belangrijk?

Verklein de kans op oogklachten

Om de gezondheid van je ogen en de kwaliteit van je zicht goed te onderhouden, is het belangrijk dat je je ogen genoeg laat controleren. Daarom adviseren wij om je ogen minstens één keer per jaar preventief te laten controleren. Idealiter laat je je ogen zelfs meermaals per jaar controleren, zeker als je last hebt van blijvende gevoeligheden en wanneer je opmerkingen hebt over je comfort. Draag je heel regelmatig contactlenzen? Dan is een jaarlijkse controle zeker een goed idee.

Vind nieuwe contactlenzen die beter bij je ogen passen

Een andere reden om je ogen regelmatig te laten controleren, is het feit dat de contactlenzenindustrie constant evolueert. Bijna jaarlijks komen nieuwe (en betere) contactlenzen op de markt zoals lenzen die meer zuurstof doorlaten, de ogen beter bevochtigen en een beter zicht geven. Door af en toe op controle te komen, kan je oog- of contactlensspecialist je informeren over nieuwe contactlenzen en je helpen om eventueel over te schakelen.

contactlenscontrole

Hoe verloopt een contactlenscontrole?

Tijdens een controle in onze vestiging in Antwerpen onderzoeken we alle elementen die bijdragen tot een optimaal draagcomfort:

  • De sterkte van je ogen
  • De pasvorm van je lenzen
  • De traankwaliteit
  • De oogdruk
  • Het voorste oogsegment

Als je ook last hebt van klachten, bespreken we dit ook en zoeken we samen naar een geschikte oplossing.

Sterkte van je ogen in functie van je lenzen

Een brilvoorschrift is vaak verschillend van een voorschrift voor lenzen. Tijdens een contactlenscontrole meten we eerst je huidige oogsterkte en de sterkte die je nodig hebt in functie van je (nieuwe) contactlenzen. Deze oogmeting is essentieel, ook wanneer je al een bril op sterkte draagt. Net omdat een lensvoorschrift vaak anders is dan een brilvoorschrift vraagt dit om een aparte meting.

Pasvorm van je lenzen

De standaardvorm van maand-, 2-wekelijkse- en daglenzen kan verschillen. Na de controle kennen we jouw beste pasvorm. Voldoet de standaardvorm niet voor jouw oog, kunnen de lenzen op maat gemaakt worden.

Maatwerklenzen zijn er in vormstabiele (halfharde) en zachte materialen. Bepaalde oogvormen kunnen enkel maatwerklenzen dragen (zoals sclerale lenzen, keratoconus lenzen en iris painted lenzen. Sommige lenzen bestaan enkel in maatwerk (zoals nachtlenzen).

Traankwaliteit

Nadat we de sterkte voor je contactlenzen hebben bepaald, meten we ook je traankwaliteit. Deze bepaalt de vochtigheid van je ogen en speelt een belangrijke rol in het comfortgevoel van je contactlenzen. Op basis van je traankwaliteit kunnen we aangepaste lenzen en vloeistoffen adviseren voor het beste comfort, alsook om geïrriteerde en droge ogen te voorkomen.

Oogdruk

Tenslotte controleren we tijdens een oogmeting ook je oogdruk. Deze is ontzettend belangrijk voor het normaal functioneren van je oog. Indien we reeds tijdens de meting een abnormale oogdruk waarnemen, zullen we je ook meteen doorverwijzen naar een oogarts.

Het voorste oogsegment

Het voorste oogsegment omvat het zichtbare deel van je oog, m.a.w. het witte deel (sclera) en het gekleurde deel (cornea), de oogleden en wimperrand.  Het welzijn van het voorste oogsegment is cruciaal om comfortabel lenzen te dragen. Indien nodig, wordt hiervoor een behandelplan opgesteld zodat je ogen opnieuw in optimale conditie verkeren.

Samenvattend: vind de perfecte contactlenzen voor jouw ogen 

Tijdens een contactlenscontrole gaan we op zoek naar de ideale contactlenzen voor jouw ogen. Ze moeten je niet alleen een goed zicht verschaffen, ze moeten ook comfortabel zitten en compatibel zijn met jouw oogvorm en met je traankwaliteit.

Belangrijk is ook dat ze passen bij je levensstijl en je werkomgeving.  We gaan samen op zoek naar de juiste lenzen, het ideale vervangschema en de ideale manier van dragen zodat je steeds een optimaal comfort geniet.

Laat je ogen testen door onze optometristen

Wil je graag een betrouwbare oogmeting voor (nieuwe) contactlenzen op maat? Maak dan een afspraak in ons aanpascentrum in Antwerpen om je ogen grondig te laten testen. Onze specialisten gaan samen met jou op zoek naar de beste contactlenzen