Welke soorten lenzen zijn er?

Net zoals wijzelf als mensen uniek zijn, zijn onze ogen dat ook. Contactlenzen bestaan er dus in vele soorten en types. Welke het meest voor je geschikt zijn, is afhankelijk van je levensstijl en hoe vaak je lenzen wil dragen.

Wil jij meer informatie over welke contactlenzen de beste keuze zijn voor jou? Maak dan gerust een afspraak voor  een contactlenscontrole. Onze optometristen helpen je graag verder.

Soorten contactlenzen

Er zijn vele soorten contactlenzen. Het soort lenzen dat je nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren:

1. Het materiaal

Contactlenzen worden uit verschillende soorten materialen gemaakt.

Zachte lenzen

De populairste lenzen van vandaag worden gemaakt van biologisch materiaal, zoals silicone hydrogel. Ze zijn verkrijgbaar als dag-, 2-wekelijkse of maandlenzen.
Lees meer over zachte lenzen

Harde (vormstabiele) lenzen

Harde contactlenzen – ook wel vormstabiele contactlenzen genoemd – zijn tegenwoordig zeer zuurstofdoorlatend  en worden gebruikt op dagbasis, als nachtlenzen en als sclerale lenzen. Ze worden altijd op maat gemaakt en kunnen niet online worden besteld.
Lees meer over harde lenzen

2. Lenstype en bijhorende vervangtermijn

De vervangtermijn van de lenzen is afhankelijk van het lenzensoort.

Daglenzen

Daglenzen zijn zachte contactlenzen die je gedurende één dag kan dragen. Daglenzen zijn erg gemakkelijk aangezien er geen onderhoud bij komt kijken. Na gebruik kan je je daglenzen gewoon weggooien. Daglenzen zijn ideaal als je heel hygiënisch wil omgaan met je lenzen en/of als je heel mobiel bent.  Daarnaast zijn ze perfect om te combineren met een bril en om sporadisch te gebruiken, zoals op vakantie of tijdens het sporten. Contacteer ons vrijblijvend als je niet zeker weet welke daglenzen te bestellen.
Bekijk onze daglenzen

2-Wekelijkse lenzen

2-Wekelijkse lenzen zijn zachte contactlenzen die je gedurende twee weken kan dragen. Dit maakt 2-wekelijkse lenzen ideaal voor lensdragers die hun lenzen sneller willen vervangen om een optimaal comfort en zicht te behouden. 2-wekelijkse lenzen worden ’s nachts bewaard in een lenzenpotje met verse lensvloeistof. De juiste lenshygiëne en het correct gebruik van je lenzen en lensvloeistof heeft rechtstreeks effect op het comfort en zicht met de lenzen en dus ook op de gezondheid van je ogen.
Bekijk onze 2-wekelijkse lenzen

Maandlenzen

Maandlenzen zijn zachte contactlenzen die je maximaal 30 dagen kan dragen. Maandlenzen zijn ideaal als je elke dag je lenzen draagt en kiest voor een optimaal comfort en zicht. Net zoals 2-wekelijkse lenzen bewaar je maandlenzen ’s nachts in een lenzenpotje met verse lensvloeistof.  De juiste lenshygiëne en het correct gebruik van je lenzen en lensvloeistof heeft rechtstreeks effect op het comfort en zicht met de lenzen en dus ook op de gezondheid van je ogen. Ben je niet zeker of maandlenzen iets voor jou zijn? Contacteer ons.
Bekijk onze maandlenzen

Nachtlenzen

Deze lenzen zijn – zoals de naam al wat weggeeft – gemaakt om ’s nachts tijdens je slaap te dragen. Terwijl je slaapt, corrigeren de nachtlenzen je ogen. Zo kan je overdag scherp en helder zien, zonder bril of lenzen. Dit is een perfecte oplossing als je vaak last hebt van droge ogen, vuiltjes achter je gewone lenzen, hooikoorts of wanneer je liever overdag geen bril of lenzen draagt. Nachtlenzen worden elk jaar vervangen. Nachtlenzen worden ook gebruikt voor jongeren in het kader van myopie management.
Lees meer over nachtlenzen

Vormstabiele lenzen

Deze lenzen* bestaan reeds heel lang en hebben al een hele evolutie qua materiaal doorgemaakt.  Ze zijn zeer zuurstofdoorlatend en geschikt voor de meeste ogen.  De gewenningstijd is iets langer dan bij zachte lenzen en je moet ook rekening houden met iets meer stofgevoeligheid. Ze gaan langer mee dan zachte lenzen (1 tot 2 jaar) en bestaan in verschillende uitvoeringen. 
Lees meer over vormstabiele lenzen

Sclerale lenzen

Dit zijn de nieuwste generatie medische lenzen, die enkel rusten op het wit gedeelte van het oog en de hoornvlies niet raken. Ze worden gebruikt voor verschillende soorten oogafwijkingen en oogaandoeningen. Ze zijn zeer comfortabel en staan gekend om gevoelige ogen te beschermen. Sclerale lenzen kunnen max. 3 jaar meegaan, afhankelijk van de ogen, de hygiëne en het onderhoud.
Lees meer over sclerale lenzen

Iris painted lenzen

Deze zachte gekleurde lenzen worden op maat gemaakt voor esthetische doeleinden na iris-beschadiging en lichtgevoelige ogen. Iris-painted lenzen kunnen max. 1 jaar meegaan. Kleurvervagingen zijn mogelijk, afhankelijk van het traanvocht en het onderhoud.
Lees meer over iris painted lenzen

Keratoconus lenzen

Zijn specifieke lenzen die helpen tegen de oogaandoening keratoconus, waarbij het hoornvlies langzaam dunner en kegelvormig wordt. Keratoconuslenzen gaan 1 tot 3 jaar mee.
Lees meer over keratoconus lenzen

*Ze staan ook gekend als harde lenzen, vormvaste lenzen, halfharde lenzen of zuurstofdoorlatende lenzen. Tegenwoordig zijn alle ‘harde’ lenzen zuurstofdoorlatend.

3. Type oogafwijking

Er zijn verschillende soorten afwijkingen die lenzen kunnen corrigeren

Myopie

Ofwel bijziendheid. Een fout in de lichtrefractie in het oog door een extra lang oog. Hierdoor wordt het optisch beeld van veraf, voor het netvlies geprojecteerd en ontstaat een onscherp beeld. Van dichtbij wordt het beeld wel scherp afgebeeld. Myopie wordt verbeterd door unifocale lenzen.
Lees meer over myopie management

Hypermetropie

Ofwel verziendheid. Het zicht in de verte is scherp, dichtbij is het zicht niet scherp. De lichtstralen van dichtbij komen achter het netvlies samen, in plaats van op het netvlies. Hierdoor wordt het beeld dichtbij onscherp. Afhankelijk van het accomodatieve vermogen van de ooglens neem je de beelden veraf wel of niet scherp waar. Hypermetropie wordt verbeterd door unifocale lenzen.

Astigmatisme

Astigmatisme is een oogaandoening waarbij het hoornvlies een afwijking heeft. De vorm is niet perfect, en het beeld is onscherp of vervormd.  Bij een normaal oog heeft het hoornvlies in elke richting dezelfde kromming. Dat zorgt voor een duidelijk zicht. Bij astigmatisme is de kromming van het hoornvlies meer uitgesproken in de ene dan in de andere richting. In plaats van rond als een voetbal, is het hoornvlies afgeplat als een rugbybal. Astigmatisme wordt verbeterd door unifocale lenzen.

Presbyopie

Presbyopie is een leeftijdsgerelateerde verziendheid die uw vermogen aantast om objecten van dichtbij te zien. Dit doet zich voor wanneer de lens haar flexibiliteit verliest. Het is de flexibiliteit van de lens die u in staat stelt te focussen op voorwerpen op verschillende afstanden, maar met presbyopie wordt dichtbij scherpstellen moeilijker. Presbyopie wordt verbeterd door multifocale lenzen. Multifocale lenzen kunnen ook astigmatisch zijn.

Welke contactlenzen passen het beste bij mij?

Om uit alle soorten en types contactlenzen de juiste contactlenzen voor jezelf te vinden, laat je jezelf in de eerste plaats best adviseren en begeleiden door een oogspecialist. Deze kan op basis van een oogmeting en contactlenscontrole bepalen welke soorten en typen lenzen voor jou het meest geschikt zijn.

Zodra je dan weet naar welke soorten en typen contactlenzen te kijken, zijn er nog enkele andere factoren die je in acht kan nemen bij je keuze:

  • Aankoopkosten: Elke lens heeft zijn eigen prijs doch zet je dit best af tegen de vervangtermijn. Kom altijd langs om samen te checken hoeveel lenzen kosten op maandbasis (ongeacht de vervangtermijn)
  • Draagcomfort: Een lens moet natuurlijk altijd zo comfortabel mogelijk zitten op jouw ogen, ongeacht welk lenstype.   
  • Ooggevoeligheid: Heb je snel last van oogirritaties en -ontstekingen? Pas hierop je lenstype aan. Er is geen goede of slechte lens; we nemen de tijd om de meest compatibele lens te vinden voor jouw gevoelige ogen.
  • Dagelijkse activiteiten: zachte contactlenzen en nachtlenzen zijn geschikter als je een actief leven hebt (veel bewegen op de job, veel sporten, etc.).