Algemeen: Welke contactlenzen passen het beste bij mij?

Ken jij het verschil tussen vormstabiele, zachte, sclerale en nachtlenzen? Weet jij niet goed welke lenzen te kiezen? In dit overzicht ontdek je alle informatie over contactlenzen en hun eigenschappen.

Heb je nog extra vragen? Contacteer ons of kom gerust langs in ons aanpascentrum in Antwerpen.

Om uit alle soorten en types contactlenzen de juiste contactlenzen voor jezelf te vinden, laat je jezelf in de eerste plaats best adviseren en begeleiden door een oogspecialist. Deze kan op basis van een oogmeting en contactlenscontrole bepalen welke soorten en typen lenzen voor jou het meest geschikt zijn.

Zodra je dan weet naar welke soorten en typen contactlenzen te kijken, zijn er nog enkele andere factoren die je in acht kan nemen bij je keuze:

  • Aankoopkosten: Elke lens heeft zijn eigen prijs doch zet je dit best af tegen de vervangtermijn. Kom altijd langs om samen te checken hoeveel lenzen kosten op maandbasis (ongeacht de vervangtermijn)
  • Draagcomfort: Een lens moet natuurlijk altijd zo comfortabel mogelijk zitten op jouw ogen, ongeacht welk lenstype.   
  • Ooggevoeligheid: Heb je snel last van oogirritaties en -ontstekingen? Pas hierop je lenstype aan. Er is geen goede of slechte lens; we nemen de tijd om de meest compatibele lens te vinden voor jouw gevoelige ogen.
  • Dagelijkse activiteiten: Zachte contactlenzen en nachtlenzen zijn geschikter als je een actief leven hebt (veel bewegen op de job, veel sporten, etc.).

Type oogafwijking

De meeste oogafwijkingen kunnen worden gecorrigeerd door contactlenzen. En dit door zowel zachte als vormstabiel contactlenzen.

1.Myopie of bijziendheid: 

Myopie of bijziendheid is een afwijking van het oog waarbij de oogbol te lang is. Het brandpunt van de lichtstralen die in het oog schijnen valt vóór het netvlies in plaats van erop. Dit zorgt voor een onscherp beeld in de verte.

2.Hypermetropie of verziendheid

Hypermetropie of verziendheid is een afwijking van het oog waarbij de oogbol te kort is. Het brandpunt van de lichtstralen die in het oog schijnen valt achter het netvlies in plaats van erop. Dit zorgt voor een onscherp beeld nabij.

3.Astigmatisme

Als je astigmatisme hebt heeft je hoornvlies  een onregelmatige kromming. Hierdoor projecteert het licht op verschillende brandpunten in het oog in plaats van op slechts één brandpunt. Je krijgt daardoor een wazig en vervormd zicht.

4.Presbyopie of ouderdomsverziendheid 

Naarmate we ouder worden, verliest de kristallens zijn elasticiteit, en dat wordt steeds erger totdat u begin 60 bent. Daardoor kunnen uw ogen niet meer zo goed scherp stellen nabij, zoals ze dat ooit deden toen u jonger was.

Multifocale lenzen kunnen deze ouderdomsverziendheid corrigeren.