Verklarende woordenlijst

  • Myopie
    Ofwel bijziendheid. Een fout in de lichtrefractie in het oog door een extra lang oog. Hierdoor wordt het optisch beeld van veraf, voor het netvlies geprojecteerd en ontstaat een onscherp beeld. Van dichtbij wordt het beeld wel scherp afgebeeld.
  • Hypermetropie
    Ofwel verziendheid. Het zicht in de verte is scherp, dichtbij is het zicht niet scherp. De lichtstralen van dichtbij komen achter het netvlies samen, in plaats van op het netvlies. Hierdoor wordt het beeld dichtbij onscherp. Afhankelijk van het accomodatieve vermogen van de ooglens neem je de beelden veraf wel of niet scherp waar.
  • Astigmatisme
    Astigmatisme is een oogaandoening waarbij het hoornvlies een afwijking heeft. De vorm is niet perfect, en het beeld is onscherp of vervormd.  Bij een normaal oog heeft het hoornvlies in elke richting dezelfde kromming. Dat zorgt voor een duidelijk zicht.

    Bij astigmatisme is de kromming van het hoornvlies meer uitgesproken in de ene dan in de andere richting. In plaats van rond als een voetbal, is het hoornvlies afgeplat als een rugbybal.

  • Presbyopie
    Ofwel ouderdomsverziendheid. Presbyopie is een leeftijdsgerelateerde verziendheid die uw vermogen aantast om objecten van dichtbij te zien. Dit doet zich voor wanneer de lens haar flexibiliteit verliest. Het is de flexibiliteit van de lens die u in staat stelt te focussen op voorwerpen op verschillende afstanden, maar met presbyopie wordt dichtbij scherpstellen moeilijker.

  • Additie
    Dit bepaalt het niveau van correctie dat je nodig hebt om van dichtbij scherp te zien. Het is als het ware het verschil tussen de verte- en de nabijsterkte. De additie is een cijfer tussen 0.75 en 3.00, hoewel je op sommige contactlenzen high, medium en low ziet staan.

  • Multifocale lenzen
    Met multifocale contactlenzen ie zowel van dichtbij als van veraf en ook op tussenafstand. De lenzen corrigeren als het ware op 3 afstanden én ook op alle afstanden tussenin.

  • Zuurstofdoorlaatbaarheid
    Zuurstofdoorlaatbaarheid is een getal dat staat voor het overdraagbaarheidsvermogen van een contactlens om zuurstof het oog te laten bereiken. Bij zachte contactlenzen wordt dat meestal uitgedrukt als Dk/t.

  • Handelingstint
    Meestal zijn lenzen niet transparant maar iets getint. Dit helpt je om de lenzen in je lensetui te vinden. De handelingstint verandert niets aan je oogkleur.

  • Visus
    Maat van gezichtsscherpte of gezichtsvermogen.

  • Floaters
    Ofwel mouches volantes.  Dit zijn troebelingen die in de vorm van minuscule stofdeeltjes (draadjes, pluisjes of vlokjes) waargenomen worden, die langzaam uit het gezichtsveld drijven en soms iets lichtgevend zijn. Zij kunnen hinderlijk zijn maar beïnvloeden het gezichtsvermogen meestal niet. Soms veranderen zij van plaats of verdwijnen spontaan. Mouches volantes worden veroorzaakt door fysiologische veroudering van het glasvocht en komen vaker voor met het toenemen van de leeftijd. Het glasvocht is een gelei die bestaat uit water en collageenvezels. De elasticiteit van deze vezels neemt af met het vorderen van de leeftijd en het glasvocht zelf verwatert. Er vormen zich klonters ofwel floaters.