Branderige ogen kunnen het gevolg zijn van droge lucht, te weinig knipperbewegingen, teveel airco, andere leefgewoonten… Flink knipperen om het oog te bevochtigen, vermindert de branderigheid. Indien je een permanentere oplossing wenst, kunnen we beter een nauwkeurig oogonderzoek uitvoeren en de oorzaak zoeken van het discomfort.

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten lenzen dat we zeker een materiaal kunnen vinden dat meer compatibel is met jouw ogen en extra comfort biedt, ook al zijn de werkomstandigheden minder gunstig.

Eigenlijk kan bijna iedereen lenzen dragen.

  • 99% van de lensdragers zet vlot zijn lenzen in en uit binnen de paar weken. Zoals altijd baart ook hier oefening kunst.
  • Voor vrijwel elke oogkromming en –sterkte is er een contactlens.
  • Om pathologische reden worden sommige lens aanpassingen geweigerd.

Ja, sinds lang bestaat de wettelijke tussenkomst. Deze is bij iedere mutualiteit dezelfde want dit is wettelijk geregeld. Slechts weinig mensen komen hiervoor in aanmerking. Een voorschrift van een oogarts is hiervoor steeds vereist.

Sinds enkele jaren zijn er ook aanvullende tussenkomsten van de mutualiteiten. Deze tussenkomsten verschillen van mutualiteit tot mutualiteit. Wil je weten of jouw mutualiteit een tussenkomst biedt en zo ja, hoeveel?

Hier vind je de websites van de meest voorkomende mutualiteiten:

Tegenwoordig is 90% van de mensen geschikt om contactlenzen te dragen. Niet alleen omdat de fabricatietechnieken zeer geavanceerd zijn maar vooral omdat er veel is veranderd én nog steeds verandert op het gebied van de gebruikte lensdesigns en -materialen.

De moderne lensmaterialen laten veel meer zuurstof door dan vroeger (tot 5x zoveel!) en zijn dan ook zeer geschikt voor onze huidige levensstijl waarbij we veel binnen zitten en veel meer schermwerk verrichten. Deze nieuwe lensontwikkelingen resulteren niet alleen in een beter comfort maar je kan de lenzen dagelijks ook veel langer dragen dan vroeger.

Zachte lenzen: Deze hebben een bepaalde vorm, kromming en natuurlijk ook sterkte. Indien je niet binnen de geijkte maten valt, kan je zelfs individueel aangepaste zachte lenzen laten maken.

Nachtlenzen en harde zuurstofdoorlatende lenzen: Deze worden altijd op jouw maat gemaakt.

Contactlenzen kunnen geen schade toebrengen aan je ogen indien aan enkele maar zeer belangrijke voorwaarden voldaan wordt. Een goede lenspassing, -instructie en -opvolging zijn natuurlijk onontbeerlijk.

Maar ook jij als contactlensdrager moet enkele regels respecteren waaronder hygiëne, het strikt opvolgen van instructies en het naleven van de vervangtermijn van de lenzen.

Kom min. 1x per jaar op controle zodat we kunnen nagaan of de lenzen die je nu draagt, nog steeds de beste lenzen zijn voor jou.

Nee, in dit geval is het aan te raden direct met Contactlens Studio contact op te nemen. Niet alleen wil je weten of er iets met je oog aan de hand is en of je eventueel moet worden doorverwezen. Contactlens Studio gaat daarenboven na of er geen kleine scheurtjes of vervelende vervuilingen op de lens zitten die last geven.

Je kan ten allen tijde jouw Servicepack stopzetten. Indien je er binnen de 12 maanden uitstapt, verlies je jouw verkregen korting en betaal je jouw extra ontvangen lenzen (SOS lenzen). Een laattijdige afhaling is niet terugbetaalbaar.

Laat ons hopen dat dit niet meer nodig zal zijn. Maar indien je niet tevreden bent van jouw zicht kunnen lenzen zeker een oplossing zijn. Tegenwoordig zijn er lenslabo’s die hiervoor lenzen op maat maken. Deze aanpassingen vergen vakkennis. Hierin is Contactlens Studio dan ook gespecialiseerd. Eerst wordt er bekeken in welke mate de laserbehandeling de vorm van je oog heeft veranderd en of er moet worden rekening gehouden met het cirkelvormig litteken. Dan worden de lenzen aangepast. Deze aanpassingen vergen meestal meer tijd.

De laserbehandeling zorgt meestal voor drogere ogen; hiermee wordt zoveel mogelijk rekening gehouden.

Zeer graag. Omdat het gaat om jouw ogen willen we genoeg tijd maken om de nodige oogmetingen te doen. Je kan ons bereiken op het nummer 03.233 49 33 of zelf een afspraak boeken via onze online agenda.

Nee, de nieuwere vloeistoffen vragen een minimum aan tijd en een maximum aan desinfectie en/ of reiniging. Contactlens Studio adviseert om minstens elke 6 maanden je vormvaste zuurstofdoorlatende lenzen te laten controleren. Zo kunnen vervelende complicaties als onzichtbare aanslag of krassen worden voorkomen.

Maandelijkse of 2-wekelijkse wegwerplenzen hebben een dagelijkse desinfectie nodig die niet veel tijd vraagt maar wel noodzakelijk is. Daglenzen hoef je natuurlijk niet schoon te maken want hiervan neem je elke dag een nieuw paar.

Zodat je na 3 maanden (igv van daglenzen) of 6 maanden (igv maand-/ 2-wekelijkse lenzen) sparen, jouw lenzen en/of vloeistoffen kan komen afhalen en ondertussen ten allen tijde gebruik kan maken van de voordelen van het Servicepack.

Contactlens Studio werkt enkel met gediplomeerde optometristen/ contactlensspecialisten.

Vrijwel elke lens is hier verkrijgbaar en er wordt nagegaan welk lensmateriaal het meest compatibel is met jouw ogen.

Vrijwel elk labo die een lens uitbrengt vraagt aan Contactlens Studio om de lenzen op voorhand te testen (deze lenzen zijn steeds goedgekeurd door FDA). Dit geeft jou de mogelijkheid – indien je dit wenst, natuurlijk – om de meest moderne materialen te gebruiken.

We mailen jou wanneer het tijd is voor nieuwe lenzen en adviseren je vooraf een lenscontrole. Als je meer controles wil, kan je uiteraard vaker komen. Ben je te snel door je lenzen en/ of vloeistoffen heen of wil je extra reservelenzen voor op vakantie? Mail ons op info@contactlensstudio.be en we zorgen voor een oplossing.

Dat hangt in de eerste plaats van jezelf en je ogen af en natuurlijk zullen de oogsterkte en oogkromming bepalende factoren zijn. Net zo belangrijk is : wanneer je je lenzen wil gebruiken, hoe vaak, in welke werkomgeving, of je medicatie neemt… Voordat je start met lenzen, vragen wij je om hierover meer informatie te geven.  Zo kunnen we, nadat de oogmetingen zijn gebeurd, samen de beste lenzen voor je kiezen.

Nee, wanneer je een correctie nodig hebt, zal deze je ogen niet sneller slechter maken. Belangrijk is dat je het correctiemiddel gebruikt waarvoor het dient. Bijvoorbeeld, bij jongeren is het belangrijk om een correctie voor ver alleen voor ver te gebruiken. Dit is natuurlijk enkel van toepassing als je weinig sterkte hebt. Bij een iets hogere correctie kan de sterkte beter altijd worden gedragen.

Nee! Contactlenzen kunnen geen schade toebrengen aan je ogen indien aan de volgende voorwaarden voldaan wordt : een goede lensaanpassing, regelmatige controles (min 1x per jaar) en vooral een goede lenshygiëne. Vertrouw vooral niet op je eigen gevoel want de praktijk wijst uit dat je zelf niet altijd de symptomen (h)erkent. Vergeet ook niet dat een lens die jaren geleden aangepast is, misschien op dit moment niet meer het meest perfecte lenstype voor jouw ogen is. Wellicht heb je ondertussen andere leef- en werkomgevingen of andere behoeftes… Jouw ogen willen enkel de best aangepaste materialen hebben. Net daarom is een regelmatige dialoog met ons belangrijk!