Bijziendheid (myopie) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Momenteel wordt geschat dat bijziendheid 30% van de wereldbevolking treft en dit aantal zal naar verwachting tegen 2050 bijna 50% bedragen.
Aangezien myopie dus al op jonge leeftijd kan ontwikkelen, is het belangrijk om dit te voorkomen of tijdig te verhelpen. Als dit niet gebeurt, kan de myopie in de eerstvolgende jaren meteen sterk verergeren. Myopie neemt namelijk het sterkste toe tussen de leeftijden van 6 en 17 jaar. Zo kan het vertezicht al tijdens de jeugd stevig worden aangetast, met later alle mogelijke gevolgen van dien.
Wat kunnen oorzaken zijn?
Wetenschappelijk onderzoek naar de exacte oorzaak van myopie is nog volop bezig. Wel zijn er reeds een aantal risicofactoren bewezen:
- Leeftijd : Hoe jonger het kind myoop wordt, hoe meer kans op hogere myopie
- Genetische factor: als een van de ouders bijziend is, heeft het kind 3x meer kans om ook bijziendheid te ontwikkelen, en als beide ouders bijziend zijn, heeft het kind zelfs 6x meer kans.
- Etniciteit: kinderen van Aziatische afkomst hebben meer kans op bijziendheid.
- Leefpatroon: kinderen die weinig buiten spelen en veel op een smartphone tablet of computerscherm kijken, hebben meer kans op bijziendheid.