5 tips voor gezonde ogen (deel 2)

Heb je de tips van november al toegepast? Vraag je je af of je nog meer kan doen?
Dat kan zeker!

Vandaag delen we nog vijf bijkomstige tips. Zo gaan we straks allemaal met gezonde ogen het nieuwe jaar in!
 

  1. Bescherm je ogen tegen de zon

Draag buiten steeds een zonnebril met de juiste UV-bescherming. Let er ook op dat je nooit recht in de zon kijkt, dat is namelijk erg schadelijk, zelfs tijdens een zonsverduistering. Vraag ook naar lenzen met extra UV-bescherming. Deze vervangen geen zonnebril maar beschermen wel extra je ogen.
 

  1. Houd afstand van je scherm

Zet je scherm op minstens 50 centimeter afstand en plaats het net onder ooghoogte. Op deze manier beschermen je oogleden een groot deel van je ogen en worden ze minder snel droog.
 

  1. Pas de helderheid van je scherm aan

De helderheid van je scherm zou in verhouding moeten staan met het licht in je omgeving. Staat je scherm in een eerder donkere omgeving? Verlaag dan de helderheid.
 

  1. Knipper vaak met je ogen

Knipperen zorgt voor hygiënischere en vochtigere ogen. Hierdoor zitten er minder vuiltjes in je ogen kan je scherper zien.
 

  1. Pas je voeding aan

Dat gezond eten goed is voor het lichaam is algemeen bekend, maar dat geldt ook voor je ogen! Alcohol, hoge concentraties van verzadigde vetten en cholesterol zijn mogelijk betrokken bij het ontstaan van beschadiging door vrije radicalen. Dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Een dieet met veel groente, fruit en vis bevat antioxidanten die de vrije radicalen tegengaan en zo veel voorkomende oogaandoeningen helpen voorkomen.

 

Tip: Om jou hierbij te helpen, delen we vanaf januari elke maand een gezond receptje!