Bescherm jij je ogen tegen UV?
Momenteel laat de zomerzon nog wat op zich wachten en moeten we al sneller naar onze paraplu grijpen dan onze parasol. Maar zoals de uitdrukking het zegt: na regen komt zonneschijn!
Wij kijken er alvast naar uit om op het strand heerlijk van het zonnetje te genieten. Maar natuurlijk kan de zon ook schadelijk zijn door de UV-straling. Bescherm je je huid tegen de zon? Goed zo! Maar het is verstandig om ook je ogen te beschermen. Maar hoe doe je dat dan? Hoe bescherm je je ogen tegen UV-straling?
Mythes over UV-bescherming voor je ogen
Laten we allereerst een paar mythes uit de wereld helpen. Zijn onderstaande stellingen juist of fout?
Je moet enkel je ogen beschermen in de zomer.
Fout. Zonnestralen zijn altijd aanwezig en daarmee moeten we ook dagelijks rekening houden. Onze ogen hebben het hele jaar door UV-bescherming nodig, onafhankelijk van het weer of het seizoen.
Je hebt geen bescherming nodig op bewolkte dagen.
Fout. UV-stralen zijn voor de mens onzichtbaar dus je kan niet zien of er straling is door te kijken of het zonnig is of niet. Zelfs op bewolkte dagen kunnen je ogen beschadigd raken, soms zelfs meer dan op heldere dagen!
Je hebt bescherming voor je ogen nodig bij buitenactiviteiten.
Juist. UV-straling wordt door verschillende oppervlaktes weerkaatst. Zo kan water tot 100% weerkaatsen, zand tot 25% en sneeuw tot 80%. Waar je buitenactiviteit dus ook plaatsvindt, zorg ervoor dat je ogen altijd beschermd zijn.
De middagzon is het meest schadelijk voor je ogen.
Fout. Op de middag staat de zon op haar hoogste punt waardoor de stralen intenser lijken, maar onze wenkbrauwen beschermen ons dan beter tegen de stralen die verticaal naar beneden komen. Zonsopgang en -ondergang zijn eigenlijk de gevaarlijkste momenten voor ons zicht, aangezien de stralen dan horizontaal onze ogen binnenkomen.
Enkel een zonnebril dragen is genoeg om mijn ogen te beschermen tegen UV-straling.
Fout. Hoewel een zonnebril essentieel is om je ogen te beschermen, kan de straling nog steeds binnekomen langs de zijkanten. UV-straling komt namelijk langs verschillende richtingen binnen. Contactlenzen met een UV-filter bedekken een groter deel van je oog. Maar let op: contactlenzen met UV-filter zijn geen vervanging van een zonnebril! Beiden worden best gecombineerd om je ogen zo goed mogelijk te beschermen tegen UV-straling.
Contactlenzen met UV-bescherming
Tegenwoordig zijn er meer en meer contactlensfabrikanten die een UV-filter toevoegen aan hun contactlenzen. Vraag je je af welke contactlenzen een UV-filter hebben? Maak dan een afspraak en we bekijken samen de mogelijkheden.