Contactlenzen en duurzaamheid

We zullen je hier enkele tips geven hoe je ecologisch om kan springen met jouw lenzen, meer bepaald hoe je ervoor kan zorgen dat het afval van jouw lenzen op de best mogelijke plaats terecht komt.

Waar gooi ik mijn lenzen weg?
In ieder geval niet in het toilet! Als je je contactlenzen hierin wegspoelt, ontbinden ze zich in microplastics. Deze deeltjes worden helaas slechts gedeeltelijk tegengehouden door het waterzuiveringssysteem en komen dan zo in de oceaan terecht.

De gebruikte lenzen horen in het restafval. Jammer genoeg kunnen ze in de PMD niet gerecycleerd worden. Afval, kleiner dan 4 centimeter, wordt namelijk alsnog uit het plastic afval verwijderd tijdens het verwerkingsproces. Om dit proces zo energie-efficiënt mogelijk te maken, gooi je je lenzen dus beter ineens in het restafval.

De aluminiumfolie van de blisters is ook voor het restafval.  Dit omdat de folie in de meeste gevallen bedrukt is en daardoor dus bestaat uit een mix van materialen. Gemengde materialen horen bij het restafval.

Last but not least: de plastic blisters zelf. Deze kan je bij ons inzamelen en wij laten er meubels van maken dankzij onze samenwerking met het bedrijf ecoBirdy.

En wat met de vloeistof?
De plastic bussen van de vloeistof horen uiteraard bij PMD. Zorg dat de fles goed leeg en platgedrukt is. De dop kan je best mee vastdraaien op de fles en samen weggooien.
De rest van het verpakkingsmateriaal bestaat gewoonlijk uit karton en dit kan je vanzelfsprekend bij het papier- en kartonafval weggooien.

Wist je trouwens dat daglenzen de meest ecologische optie zijn? Door het verpakkingsmateriaal en de flessen vloeistof voor herbruikbare lenzen heb je uiteindelijk jaarlijks meer afval bij herbruikbare lenzen dan bij daglenzen.

Welke optie past het beste bij mij?  
Wil jij jouw steentje bijdragen aan het milieu en daglenzen uitproberen? Dan bekijken we samen of dit een optie is voor jou en stellen we jouw lenzen volledig op punt, maak hier je afspraak!