De geschiedenis van contactlenzen

Contactlenzen, het blijft toch iets fascinerend. Zo’n klein stukje ‘plastiek’ dat je terug scherp laat zien, en dan nog eens op een veilige manier. Toch is dit niet altijd zo geweest. Heb je je ooit afgevraagd wat voor lenzen ze honderden jaren geleden droegen?  Hieronder kan je een kort overzicht vinden van de evolutie die de contactlens heeft doorgemaakt.

Het prille begin
De bakermat van contactlenzen vinden we bij niemand minder dan Leonardo Da Vinci, en dat al in 1508. Hij bedacht het concept voor contactlenzen, dat in de daaropvolgende eeuw verder werd uitgewerkt door Descartes.

Deze rudimentaire contactlens had echter nog niet veel weg van contactlenzen die we vandaag de dag kennen; het ging namelijk om een koker gevuld met water. Als deze koker tegen het oog gehouden werd, vergrootte dit je beeld.

Experimenteren maar!
Het was pas in de 19de eeuw dat de eerste (min of meer) bruikbare contactlenzen bedacht werden. Dit was te danken aan de oogarts Fick. Al was de toepasbaarheid van deze lens wel heel beperkt. Het waren immers glazen schelpen die hoogstens enkele uurtjes verdragen werden op het oog. Het glas liet bitter weinig zuurstof door, de evolutie van contactlenzen had nog een lange weg te gaan…

De revolutie
In de 20ste eeuw werd met de komst van plastic ook de moderne contactlens geïntroduceerd. De eerste zachte lenzen en moderne vormstabiele lenzen zagen het licht. De materialen die hiervoor gebruikt werden, volgden elkaar in sneltempo op. Ze werden steeds meer zuurstofdoorlatend, het draagcomfort steeg en de populariteit nam toe.

En hoe zit het met jouw contactlenzen?
Ook nu staat de evolutie niet stil. De labo’s komen geregeld met nieuwe lenstypes, die wij bij Contactlens Studio vaak als eerste contactlensaanpasser (vaak nog voor een officiële introductie) mogen afleveren aan onze klanten. Dit alles met één doel: ervoor zorgen dat jij zo zorgeloos mogelijk lenzen kan dragen!  

Vraag je je af of jouw lenzen nog up to date zijn? Spring bij ons binnen en kom het te weten!