Lenzen dragen in het hooikoortsseizoen

Heb je tijdens deze maanden last van jeukende, tranende en gezwollen ogen? Dan heb je waarschijnlijk last van een oogallergie. De meest bekende allergie waarbij je last hebt van deze symptomen is hooikoorts.

Heb je bovenvermelde symptomen doorheen het hele jaar, dan worden ze mogelijks veroorzaakt door een allergie aan bijvoorbeeld huisdieren of huisstofmijt. 

Mijn ogen jeuken, wat doe ik eraan?

Wanneer het stuifmeel via de slijmvliezen van de ogen ons lichaam binnendringt, verdedigt het afweersysteem in ons lichaam zich hiertegen. Door deze verdedigingsreactie verwijden onze bloedvaten met als gevolg rode gezwollen ogen en een verhoogde traanproductie.

Je ogen beginnen te kriebelen en dit kan erg vervelend zijn. Hoe meer je in je ogen wrijft, hoe meer het begint te jeuken. Je kan de symptomen wel verzachten met medicatie of oogdruppels.

Een voorbeeld van oogdruppels die helpen tegen jeukende ogen, vind je hier.

Tips om comfortabel lenzen te dragen met een oogallergie

De beste oplossing om je symptomen te verminderen is uiteraard nog steeds om de oorzaak ervan te vermijden.  Hieronder vind je enkele tips om zo weinig mogelijk last te hebben van je hooikoorts:

  • Als je klusjes in je tuin moet doen, probeer deze dan te vermijden tijdens de bloeiperiode of plan deze in net nadat het geregend heeft. Na een regenbui zijn namelijk alle pollen even uit de lucht verdwenen.
  • Schakel eventueel (tijdelijk) over op daglenzen. Deze vervang je sneller dan een maandlens of tweewekelijkse lens dus heeft het stuifmeel in de lucht minder kans om op je lenzen te blijven zitten.
  • Draag een zonnebril bovenop je lenzen: deze houden rondzwevende ‘pluisjes’ tegen zodat ze minder snel in je ogen terecht komen. Het is vaak toch zonnig op de momenten dat er pollen in de lucht hangen!
  • Wanneer je met de auto rijdt, hou je best je ramen dicht. Daarnaast kan je ook een pollenfilter installeren in het ventilatiesysteem van je wagen.
  • Hang een natte handdoek in je huis: dit is een natuurlijke pollenvanger.
  • Last but not least: wrijf niet in je ogen want dat maakt het alleen maar erger…

Wil je graag daglenzen proberen?
Maak dan meteen een afspraak!