Oogkleur – deel 1

Ben jij al eens verdronken in iemands ogen? Of kan je de sprekende blik van je geliefde maar niet uit je hoofd krijgen?  Je ogen bepalen je uitstraling, ze worden niet voor niets de ‘spiegel van de ziel’ genoemd! Maar waardoor wordt je oogkleur nu juist bepaald?

Het regenboogvlies   
De iris, ook wel het regenboogvlies genoemd, geeft je ogen kleur. Welke kleur dit juist is, wordt bepaald door de hoeveelheid pigment (melanine) in de cellen van je iris. Heb je weinig melanine, dan wordt er minder licht geabsorbeerd en heb je een lichtere oogkleur zoals blauw. Het is dus niet zo dat in bv. blauwe ogen echt blauwe pigmenten zitten. Heb je daarentegen veel melanine, dan wordt er minder licht doorgelaten waardoor je een donkere oogkleur hebt zoals bruin. Groene ogen zitten qua hoeveelheid pigment tussenin.

Welke oogkleuren zijn er allemaal?
Naast bruine en blauwe ogen, bestaat er natuurlijk nog een hele waaier aan andere oogkleuren. De iris noemt niet voor niets het ‘regenboogvlies’! De drie hoofdkleuren zijn bruin, blauw en groen, waarvan groen het meest zeldzaam is. Bruin is dan weer het meest voorkomend en is in vele populaties zelfs de enigste voorkomende oogkleur.

Kan je niet echt duidelijk zeggen welke kleur jouw ogen hebben, omdat ze steeds lijken te veranderen? Dan heb je waarschijnlijk hazelkleurige ogen. Afhankelijk van de lichtinval, lijken je ogen dan een mix van bruin, groen en blauw met een neiging naar groen. Vaak wordt deze oogkleur daarom verkeerdelijk onder groene ogen ingedeeld.  

Daarnaast bestaan er nog amberkleurige en grijze ogen. Beide oogkleuren zijn erg weinig voorkomend. Heb je amberkleurige (dus goudkleurige) ogen, dan heb je een ander (en zeldzaam) type melanine dan mensen met andere oogkleuren, namelijk het pigment lipochroom. Ook personen met groene ogen hebben dit bijzondere pigment. Heb je grijze ogen, dan heb je erg weinig pigment, nog minder dan mensen met blauwe ogen.

Ook al eens gehoord van zwarte ogen? Deze kleur komt voornamelijk voor in Azië en Afrika. Eigenlijk gaat het hier om een variant van bruine ogen, gewoon met nog wat meer pigment.

Tot slot heb je zelfs rode irissen! Dit komt voor bij albinisme. Omdat er pigment ontbreekt, schijnt het licht door de iris heen en lichten de ogen rood op door de bloedvaatjes achterin het oog.

Of je nu bruine, groene, blauwe of grijze ogen hebt… Bij ons zijn je ogen in goede handen!