Oogkleur – deel 2

In de vorige blog vertelden we al dat je oogkleur afhangt van de hoeveelheid melanine, maar waardoor wordt die hoeveelheid dan bepaald? En kan die kleur ooit nog veranderen?

Genetisch bepaald
Het is in je genen vastgelegd hoeveel pigment er uiteindelijk zal worden aangemaakt. Het gen van bruine ogen (B) is dominant t.o.v. blauwe ogen (b). Het gen van groene ogen is dan weer dominant t.o.v. dat van blauwe ogen. Wist je dat een koppel met bruine ogen, dus een kind kan krijgen met blauwe ogen? Als zowel mama als papa het gen van bruine ogen (B) als het gen van blauwe ogen (b) in zich heeft, dragen ze alle twee de combinatie (Bb). Als ze dan beiden het gen voor blauwe ogen (b) afgeven, heeft hun kind combinatie (bb), en dus blauwe ogen.

Kan oogkleur veranderen?
Ja, je oogkleur kan veranderen! Dit is het meest merkbaar bij witte baby’s, die soms geboren worden met felblauwe ogen, maar in de loop van de daaropvolgende maanden groene of zelfs bruine ogen ontwikkelen. De meest significante verandering vindt plaats in de eerste 9 levensmaanden, maar kan nog lichtjes evolueren in de daaropvolgende 2-3 jaren. Dit is omdat de hoeveelheid pigment namelijk nog kan toenemen.

Maar wat nu als je niet tevreden bent met de kleur die de natuur jou gegeven heeft? Dan kan je bij ons terecht voor kleurlenzen. Die zijn trouwens ook leverbaar in sommige sterktes. Wil je weten of kleurlenzen iets voor jou zijn? Maak dan een afspraak!