5 tips voor gezonde ogen (deel 1)

Ooit al afgevraagd hoe je je ogen in topconditie kan houden?

Ondanks het feit dat het zicht één van de belangrijkste zintuigen is, worden ogen vaak niet genoeg verzorgd. Maar geen paniek, met enkele kleine aanpassingen kan je al snel een wereld van verschil maken!

En er is zelfs nog meer: deze tips houden je ogen niet alleen in topconditie, ze zorgen er bovendien voor dat oogziektes vermeden of verminderd worden!
 

  1. Zorg voor voldoende, goed licht

Hoe minder licht, hoe harder je ogen moeten werken om goed te zien. Hierdoor raken je ogen overbelast en kan je last krijgen van hoofdpijn, wazig zicht en droge of jeukende ogen.
 

  1. Neem pauzes van je scherm

Als we naar een digitaal scherm kijken, knipperen we onbewust minder (zelfs tot de helft minder dan normaal!). Dat kan zorgen voor droge ogen, vooral bij lange schermtijd. Neem dus regelmatig een pauze en pas de 20-20-20-regel toe (meer info over deze regel vind je hier).
 

  1. Gebruik een geschikte bril of lenzen

Ga regelmatig op controle bij je optometrist of oogarts en zorg ervoor dat je sterkte steeds goed is voor je ogen en het soort werk dat je doet. Gebruik je contactlenzen ook op de correcte manier!
 

  1. Zorg voor een goede luchtkwaliteit in je woning/werkplaats

Door gezonde lucht verbetert je gezichtsvermogen en dit zorgt ook voor gezondere ogen. Gebruik een luchtbevochtiger, houd de kamertemperatuur op een aangenaam niveau, mijd rook en laat regelmatig een raam openstaan.
 

  1. Stop met roken

Roken is niet alleen slecht voor de longen en bloedvaten, je ogen worden ook oncomfortabel droog. Het netvlies raakt ook beschadigd door de verzwakking van de bloedvaten en het verhoogt de kans op cataract.
 

Meer tips? Hou onze blog in de gaten voor ons volgende artikel!