Hier wordt gewerkt aan scherp zicht: myopie afremmen

In onze vorige blog hadden we het over wat bijziendheid juist is, wat de risicofactoren zijn en waarom het belangrijk is om de toename ervan af te remmen. Maar hoe pak je dit dan aan?

Bijziendheid wordt verbeterd met een bril of normale contactlenzen met een negatieve correctie. Hierdoor valt het centrale beeld mooi op het netvlies, maar het beeld in de periferie valt achter het netvlies. Dit zorgt er dan voor dat de aslengte van het oog toeneemt (het oog wordt groter), waardoor het verzicht juist nog waziger wordt. Lastig…

Wat kunnen we dan wél doen om de bijziendheid af te remmen?

Er is nog geen geneesmiddel ontwikkeld om de progressie van myopie tegen te gaan. Er zijn wel een aantal methodes die hierbij kunnen helpen. De beste opties om de progressie van myopie te vertragen, zijn specifieke contactlensontwerpen en orthokeratologie (nachtlenzen). Zelf kan je ook een aantal kijkregels in acht nemen.

MiSight daglenzen

MiSight® daglenzen zijn daglenzen die, net als gewone contactlenzen, zorgen voor scherp zicht. Echter gaan deze daglenzen nog een stapje verder: ze hebben een speciaal optisch design dat zorgt voor een remming op de ontwikkeling van bijziendheid.

Nachtlenzen

Ortho-K contactlenzen of nachtlenzen zijn slimme, op maat gemaakte, contactlenzen speciaal voor myopie-controle. Ze werken als een soort beugel voor het oog. Je draagt de lenzen 's nachts tijdens je slaap. 's Ochtends doe je ze uit en kan je de hele dag scherp zien zónder bril of lenzen.

Kijkregels

Het leefpatroon heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen. Buiten spelen is erg belangrijk en moet gestimuleerd worden. Een goede tip om je ogen al wat meer rust te geven is de 20/20/20 regel. Na elke 20 minuten nabijwerk, kijk je best 20 seconden in de verte  (20m ver).

Tip: Deze kijkregels zijn trouwens niet alleen van toepassing voor kinderen, ook volwassenen die veel nabijwerk doen, volgen best dit advies op. Je kan hier meer over lezen via deze link.

Meer weten over myopie management? Neem gerust contact met ons op!