Myopie management in de kijker

De laatste dagen hoor je vaker in de nieuwsberichten en de media dat kinderen steeds op jongere leeftijd last hebben van myopie. Uiteraard laten we de kans niet liggen om dit onderwerp nogmaals in de kijker te zetten.
In deze blog bespreken we kort wat myopie juist is, hoe je het kan herkennen, hoe je dit kan afremmen en verwijzen we naar onze eerdere blogs over dit thema.

Wat is Myopie?

We spreken van bijziendheid of myopie wanneer de lichtstralen die het oog binnenkomen, vóór het netvlies vallen in plaats van op het netvlies. Dit zorgt voor een wazig beeld in de verte. Meer hierover lees je op onze blog over myopie: Hier wordt gewerkt aan scherp zicht: wat is myopie?

Waar let je op bij (jonge) kinderen?

 • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’
 • Dicht bij televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten of een boek heel dichtbij houden om te lezen
 • Veel knipperen en veel in de ogen wrijven
 • Ogen vaak dichtknijpen en objecten in de verte niet goed kunnen zien (bv. Schoolbord)

Bij één of meer van bovenstaande signalen, is het extra belangrijk om de ogen van je kind te laten checken. Als myopie tijdig wordt herkend, kan er eerder actie worden ondernomen om de myopie progressie af te remmen.

Hoe kan de progressie van myopie worden afgeremd?

Er is nog geen geneesmiddel ontwikkeld om de progressie van myopie tegen te gaan. Er zijn wel een aantal methodes die hierbij kunnen helpen, zoals het beïnvloeden van de accomodatie door atropine te druppelen en/of de groei van het oog afremmen door specifieke contactlenzen of brilglazen . Myopie-management lenzen zijn een reeds veel met succes gebruikte én wetenschappelijk onderbouwde optie om de myopie progressie af te remmen.  Deze lenzen bestaan in zacht materiaal en al heel lang in nachtlenzen (orthokeratologie).
 

 • Zachte lenzen voor myopie management
  Naast het zorgen voor een scherp zicht hebben deze lenzen een speciaal optisch design dat zorgt voor een remming op de ontwikkeling van bijziendheid. Dit kan zowel in maandlenzen als in daglenzen.
   
 • Nachtlenzen
  Ortho-K contactlenzen of nachtlenzen zijn slimme, op maat gemaakte, contactlenzen speciaal voor myopie-controle. Je draagt de lenzen 's nachts tijdens je slaap. 's Ochtends doe je ze uit en kan je de hele dag scherp zien zónder bril  of lenzen.

Daarnaast kan je ook een aantal kijkregels in acht nemen.

 • Kijkregels
  Het leefpatroon heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen. Minstens 2 uur per dag buiten spelen is erg belangrijk en moet gestimuleerd worden. Een goede tip om je ogen al wat meer rust te geven is de 20/20/20 regel. Na elke 20 minuten nabijwerk, kijk je best 20 seconden in de verte  (20m ver).

  Tip: Deze kijkregels zijn trouwens niet alleen van toepassing voor kinderen, ook volwassenen die veel nabijwerk doen, volgen best dit advies op. Je kan hier meer over lezen via deze link.

Wil je de ogen van je kinderen laten checken?
Maak dan meteen een afspraak!